Spellingoefenen.nl: Spelling oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Taaloefenen.nl: Taal oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Sommenoefenen.nl: Sommen oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8
Redactiesommen.nl: Cito rekenen met verhaaltjessommen
Terug naar blog

Heb je al je examens gehaald, waaronder rekenen? Komt het einde van de periode van de middelbare school zo langzamerhand in zicht? Dan heb je vast al een vervolgopleiding in gedachten en de kans is groot dat je je ook al hebt ingeschreven. Het is tijd om vakantie te vieren, maar het is ook belangrijk dat je je al klaar begint te stomen voor jouw vervolgopleiding. Tips hoe je dat kunt doen, staan hieronder voor je op een rij.

Verdiep je in de vakken

Of je nou de meubelmaker opleiding gaat volgen of een hele andere richting opgaat: je hebt tijdens een opleiding altijd te maken met een aantal vakken. Je kunt je alvast van tevoren verdiepen in de vakken. Misschien heb je wel te maken met rekenen, en wil je hier graag beter in worden. In de vakantie heb je hier immers vast wel de tijd voor om te oefenen. Zo kun je je klaarstomen voor de verschillende vakken en dat geeft je misschien wel een wat geruster gevoel. Naast rekenen kan een opleiding ook bestaan uit andere vakken. Bestel ruim op tijd de boeken van deze vakken, en blader eens rustig door de boeken. Zo krijg je een beetje een beeld wat de stof gaat worden van de lessen van de opleiding.

Verdiep je in het toekomstige werkveld

Daarnaast kun je je ook verdiepen in het werkveld waar jij van plan bent om in te gaan werken. Dan kun je bijvoorbeeld eens de trends en ontwikkelingen opzoeken van de sector van het werkveld. Natuurlijk wordt dit ook besproken tijdens de lessen, maar het kan wel prettig zijn voor jezelf als je al wat achtergrondinformatie hierover hebt. Je kunt ook eens een gesprekje aangaan met iemand uit het werkveld, zodat diegene jou meer kan vertellen over het vak en jij je dus nog meer kunt klaarstomen voor de opleiding.

Haal alle benodigdheden voor de opleiding in huis

Het volgen van een opleiding is een spannende stap. Je gaat immers naar een andere school, er zijn andere mensen en de kans is ook aanwezig dat je in een andere stad gaat studeren. Als dit al niet spannend genoeg is, is het ook belangrijk dat je alle benodigdheden in huis haalt. Denk bijvoorbeeld aan de boeken, zoals net al werd benoemd. Ook moet je vaak een laptop aanschaffen die voldoet aan de eisen van de opleiding. Dit geldt vooral bij opleidingen waarbij je veel gebruik moet maken van jouw laptop, zoals de webdesign opleiding. Wellicht moet je van tevoren ook al wel een software installeren op de laptop.

Daarnaast is een schooltas, een agenda en een notitieboek geen overbodige luxe tijdens de opleiding. Vaak krijg je vanuit de opleiding een lijst mee waarop staat wat je precies moet regelen. Lees deze op tijd door, zodat je goed voorbereid op de eerste studiedag verschijnt.

Ken de weg op jouw nieuwe school

De eerste dag van de opleiding is natuurlijk een en al spanning. Want, hoe gaat de klas eruit zien? Hoe zijn de docenten? En niet te vergeten: hoe vind je de weg? Om te voorkomen dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van de weg, is het slim om je alvast een beetje te verdiepen in de nieuwe school. Denk daarbij aan de nummering van de klaslokalen en op welke verdieping deze klaslokalen zitten. Het is daarom slim om een meeloopdag in te plannen, zodat je in ieder geval een beetje de weg kent. Ook kun je vaak wel een plattegrond vinden van de school. Check daarnaast ook zeker waar je moet zijn op de eerste schooldag en hoe je de weg hiernaartoe vindt. Zo begin je in ieder geval de eerste schooldag zorgeloos.

Terug naar blog