Spellingoefenen.nl: Spelling oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Taaloefenen.nl: Taal oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Sommenoefenen.nl: Sommen oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8
Redactiesommen.nl: Cito rekenen met verhaaltjessommen
Terug naar blog

Voor wie geïnteresseerd is in een thuisbatterij en zich afvraagt of het een verstandige investering is: er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor de terugverdientijd en het rendement. Een thuisbatterij helpt je om energie op te slaan tijdens de goedkoopste uren (vaak wanneer er veel wind- of zonne-energie beschikbaar is) en die later te gebruiken wanneer de prijzen pieken. Heb je een dynamisch energiecontract bij bijvoorbeeld Frank Energie, dan kun je optimaal gebruikmaken van de schommelingen op de uurmarkt. Hierdoor kan je investering sneller renderen dan je in eerste instantie denkt.

Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat een thuisbatterij in vijf tot tien jaar terugverdiend kan zijn, afhankelijk van de grootte van de batterij, je eigen verbruik, de stroomprijzen en eventuele subsidies. De laatste jaren zijn de prijzen van batterijen bovendien gedaald, wat de terugverdientijd verkort. Daarnaast verbetert de technologie voortdurend, wat de efficiëntie en levensduur verder verhoogt. Denk ook na over het piekverbruik in je huishouden. Als je vaak veel apparaten tegelijk gebruikt, kan een batterij die pieken opvangen, waardoor je minder kosten maakt op dure piekuren.

Daarnaast is het interessant om te kijken naar hoe je batterij en dynamisch energiecontract elkaar versterken. Door je energieverbruik te spreiden, maak je slim gebruik van de daluren, terwijl je batterij buffert tijdens de gunstige momenten. Deze strategie kan leiden tot een hoger rendement, zeker als je regelmatig handelt op de onbalansmarkt. Vergeet niet dat niet alleen het financiële voordeel, maar ook het duurzame aspect een belangrijke rol speelt. Je draagt bij aan de energietransitie, wat voor veel mensen een doorslaggevende factor is in de keuze om een thuisbatterij aan te schaffen.

Meer verhaaltjessommen voor basisschoolleerlingen

Wanneer je verhaaltjessommen blijft herhalen in diverse thema’s, geef je kinderen de kans om op verschillende manieren met rekenen in aanraking te komen. Je kunt ook spelen met onderwerpen als reizen, sport en koken. Bijvoorbeeld: “Na een treinreis Schotland ontdekt te hebben, kost een kopje thee 2 euro. Als je 3 dagen verblijft en elke dag 2 kopjes thee neemt, wat betaal je in totaal?” Met zulke sommen leren kinderen stapsgewijs om te gaan met vermenigvuldiging en optellen, terwijl ze het gevoel hebben in een verhaal te zitten.

Een andere tip is het aanbieden van verhaaltjessommen in spelvorm. Laat kinderen zelf verhaaltjes bedenken en de bijbehorende bedragen of getallen verzinnen. Daarmee activeer je hun creativiteit en leer je ze dat rekenen overal aanwezig is. Zodra ze inzien dat het niet slechts om droge sommen gaat, maar dat deze kennis in het echte leven van pas komt, zullen ze veel gemotiveerder aan de slag gaan. Zo kun je verhaaltjessommen koppelen aan zakgeld, uitstapjes of zelfs aan het aantal zonnepanelen op het dak.

Wil je de context van dynamische energieprijzen aan bod laten komen? Dan kun je verhaaltjes creëren waarin kinderen moeten bepalen op welk uur de stroom het goedkoopst is, en hoeveel de familie bespaart wanneer ze de wasmachine draaien op dat uur. Zo raakt de nieuwe generatie vertrouwd met begrippen als de onbalansmarkt, het gebruik van een thuisbatterij en het inzetten van groene energie. Tegelijkertijd blijven de rekenvaardigheden groeien, wat een win-winsituatie oplevert.

Terug naar blog