Spellingoefenen.nl: Spelling oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Taaloefenen.nl: Taal oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Sommenoefenen.nl: Sommen oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8
Redactiesommen.nl: Cito rekenen met verhaaltjessommen
Terug naar blog

Wanneer je met kinderen op reis gaat, kan de tijd in de auto soms lang duren. Je kunt natuurlijk een auto huren op Mallorca om van A naar B te komen, maar de rit kan soms zorgen voor verveling. Er zijn tal van leuke en educatieve oefeningen die je kunt doen om de rit zowel leuk als leerzaam te maken.. In dit artikel delen we een aantal spannende woordenschatoefeningen die kinderen kunnen doen tijdens autoritten. Deze activiteiten zullen niet alleen de tijd sneller laten verlopen, maar ook de taalvaardigheden van je kind stimuleren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan verder!

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet


Dit klassieke spel is een geweldige manier om de woordenschat van kinderen uit te breiden tijdens je autorit met Easyterra. Eerst kiest een persoon een voorwerp in de omgeving en zegt: "Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is..." en noemt de kleur van het voorwerp. De andere spelers proberen te raden welk voorwerp het is door vragen te stellen met betrekking tot de kleur. Bijvoorbeeld: "Is het een verkeersbord?" Op deze manier kunnen kinderen leren benoemen, beschrijven en vragen te stellen over verschillende objecten.

Woordassociatie

Dit spel stimuleert de verbeelding en associatieve vaardigheden van kinderen. Begin met het noemen van een woord, bijvoorbeeld "hond". Het volgende kind moet dan een woord noemen dat gerelateerd is aan het woord "hond", zoals "poot". Het spel gaat door totdat iemand geen woord meer kan bedenken. Dit spel verbetert niet alleen de woordenschat, maar ook de creativiteit en het vermogen om verbindingen te leggen tussen verschillende woorden.

Rijmpjes maken

Dit spel is een leuke manier om de taalvaardigheden en het ritmegevoel van kinderen te ontwikkelen. Begin met het noemen van een woord, zoals "kat". Je kind moet dan een rijmwoord bedenken, bijvoorbeeld "mat". Het spel gaat door met het maken van rijmpjes totdat iemand geen rijmwoord meer kan bedenken. Dit spel bevordert de woordherkenning, het fonetisch bewustzijn en de vaardigheden van kinderen om te rijmen.

Woordenschat Quiz

Maak van de autorit een leerzame quiz door vragen te stellen over woorden en hun betekenissen. Geef elk kind de beurt om een vraag te stellen en beloon ze met punten voor correcte antwoorden. Zorg ervoor dat de vragen passen bij de leeftijd en het niveau van je kind. Dit spel moedigt kinderen aan om nieuwe woorden te leren en hun bestaande woordenschat te testen.

Letterzoektocht

Dit spel is geweldig om de aandacht van kinderen te vestigen op de woorden om hen heen. Kies een letter van het alfabet en laat kinderen zoveel mogelijk woorden zoeken die beginnen met die letter. Als de gekozen letter "S" is, kunnen ze woorden vinden zoals "stoel", "snoep", "straat" en "schommel". Zo kunnen kinderen zich bewust worden van letters en klanken, en het stimuleert hun observatievermogen. Er zijn dus genoeg spelletjes die de autorit leuk en leerzaam kunnen maken. Probeer het eens uit!

Terug naar blog